August 27, 2015

Jom jadi Sabahan!

Jom jadi Sabahan!



Thanks mr.google for the picture

Hi assalamualaikum. Since i have a lot of friends from semenanjung malaysia, i want to share some sabahan words here. At least you guys have an idea on how to speak in bahasa sabah and does not sound like an indonesian. haha

So, let's get started! 

1. Aisbuk = peti ais
Jap ah sa simpan dulu buah ni dalam aisbuk.
Sekejap ye saya simpan dulu buah ni dalam peti ais.

2. Bangas = basi
Bangas ka suda nasi ni?
Basi dah ke nasi ni? 

3. Bida = Buruk
Bidanya tulisan sa. 
Buruknya tulisan saya.

4. Bilang = cakap 
Siapa bilang? 
Siapa cakap?

5. Bubut = Kejar
Jom main bubut bubut kita.
Jom main kejar kejar kita.

6. Buyuk = main tipu 
Buyuk bah ko ni! 
Main tipulah awak ni! 

7. Jerak = serik
Inda pandai jerak oh kau ni kan.
Tak pandai seriklah awak ni. 

8. Kasi tau = beritahu
Kasi tau kalau mau jalan sudah kamu ah.
Beritahu ye kalau nak jalan dah.

9. Limpang = baring
Sioknya ni kalau limpang sini ni.
Seronoknya kalau baring kat sini ni.

10. Limpas = lalu
Limpas kejap boleh ka? 
Lalu kejap boleh tak? 

11. Miring = senget
Macam miring tu gambar sa tinguk.
Macam senget je gambar tu aku tengok. 

12. Sandi = teruk
Sandi betul ekonomi negara sekarang ni.
Teruknya ekonomi negara sekarang ni.

13. Siring = tepi
Tolong bah letak pensel ni siring buku tu.
Tolong letak pensel ni tepi buku tu.

14. Sungkai = buka puasa
Pukul berapa ah sungkai hari ni?
Jam berapa ye buka puasa hari ni?

15. Tapuk = sorok/sembunyi
Jangan kau tapuk ah duit aku.
Jangan awak sembunyikan duit saya.

I hope this entry can help you to understand some sabahan words. What are you waiting for? Use these words when you speak with your sabahan friends and make them impressed with you! haha!

I think that's all for today. Wait for the next session!

Xoxo, keksha.

August 06, 2015

Tamatlah sudah asasi ku🎉

Tamatlah sudah asasi ku🎉
Assalamualaikum. Baru hari ni ada kesempatan buatku menulis entry haha. Actually lama sudah plan mau tulis tapi, yknow malas kan. Hahahha

Tepat pada jam 4.30pm 29/7/2015, aku sudah menamatkan zaman asasiku. Asasi tempat aku ni, sem 1 paling tough. Tough dia macam perghhh kalau tidak study memang lari dari landasan. Sem 2 boleh lah gain balik semangat. Bangkit balik. Sem 3 sem paling best. Walaupun 3 subjek ja, tapi statistics dan biochemistry agak penting okay untuk subjek pass ambil bidang dentistry, medicine ataupun pharmacy. 

Aku tidak mau sentuh sem 1 dan 2 sebab aku yakin sem 1 dan 2, sama seperti semua asasi di malaysia ni. Kalau beza pun, sikit ja kan. 

Sem 3 di Lincoln University College ni special sikit. Ada subjek kokurikulum. 
Alah macam tidak biasa ikut aktiviti kokurikulum macam dekat sekolah dulu. Hehe

Aku merupakan kelab sukan. Jeng jeng jeng. Nampak kan? Minat aku dengan sukan masih ada:") kelab aku organised satu perlawanan badminton open. Hanya Allah yang tahu macam mana aku dan team seperjuangan aku urus event hari tu. kucar kacir! Nasib ada amin, safwan, cheche, kak iza dan ramai lagilah yang bukan kelab aku, tolong kami. Sampai  pemain sendiri jaga line dan jadi pengadil:")




Haaaa habis part kelab aku. Hahaha😒 

Part seterusnya, cuti seminggu tapi aku tidak balik kampung. Sebab cuti kejap ja dan baru ja aku balik dari kampung dua minggu lepas sebelum tu😢. 

Aku bukan ahli fisco, tapi tolong tolong kak ilya, amin dan safwan jugalah. Untuk urus event iftar dengan anak yatim. 


Hahahaha muka safwan tu ah tolonglah

Lepas tu, hari rabu sebelum puasa, sempat lagi pergi rumah anak yatim dekat paya jaras, sg buloh hehe. 



Tapi, program buka puasa dgn anak yatim rumah kasih harmoni cancel, buka puasa pula dengan rumah anak yatim yang lain. 

Taraaaaaaaa, 



And the last event, was handled by charity club. Melawat rumah kanak kanak cacat. Dekat ja, dekat taman megah, kelana jaya. 





Tu ja lah dulu. Sem 3 memang best. Sem 3 baru aku rapat dengan classmates aku, sedih tapi itulah kenyataannya. 

Semoga Allah berikan kita semua kejayaan yang cemerlang di dunia dan juga di akhirat. Amin. Doakan perjalan saya menjadi doktor, dipermudahkan:")

Hi degree hehehehehehe

Xoxo, keksha. Assalamualaikum... 













August 05, 2015

MBBS vs MD

MBBS vs MD


Image from google

Assalamualaikum. Hi everyone. Hari ni aku nak menjawab teka teki tuan tuan dan puan puan mengenai MBBS dan juga MD.

Sebelum tu,

Sis sedih ah tidak fly luar negara. Padahal mampu ja kan dahulu? Kalau minta programme luar negara insyaallah ada rezeki dapatlah. 

Tidak apa, kena bersyukur ziera oi. Allah still pilih kau untuk ambil bidang medicine ni. Syukur alhamdulillah T.T

Okay back to topic. MBBS dan MD. Actually, MBBS dan MD ni adalah bidang yang sama. Iaitu bidang perubatan. Cuma MBBS tu Bachelor of Medicine, Bachelor of Surgery. Manakala MD pula adalah Doctor of Medicine. 

Ramai orang cakap, MBBS lagi bagus daripada MD. Sebab MD tidak boleh buat surgery. But hey, siapa cakap tidak boleh? Syllabus MBBS dan MD sama ja okay takdak beza. Budak MD pun ada belajar surgery okay.

Kenapa ada sesetengah universiti guna MBBS? MD? 

Biasanya MBBS ni medical school from uk, india dan indonesia. MD adalah title untuk postgraduate.

 Kalau MD pula biasanya medical school from US, Russia. Dan postgraduate akan guna title PhD/fellowship.

Di Malaysia ni, sesetengah university guna MBBS, dan ada yang MD. Macam college aku (LUC), kami guna MD. Selain tu, UKM, USM, UPM, UMS dan UNIMAS also style their degrees as MD. Universiti yang aku tahu guna MBBS adalah UM, UiTM dan MSU. 

So the summary is sama ja MD dengan MBBS. Nanti graduate jadi doktor juga. Okay? So tiadalah lepas ni, "Eh MD mana boleh buat surgery""Eh MD ni second class la" no no no okay? 

Kenot be laik dis uols. 

*ada salah silap maklumat, sila comment di bawah okay**smile emoticon*

Susahla blog tidak dapat baca emoticon aduh. 

Okay. 

Dah. 

 Love, 
Ziera💖.


Copyright © 2014 Ziera Mustapha✨ , Blogger