April 09, 2015

Better ways to release stress

Hi assalamualaikum. 
Regarding to the topic given, cheh.. Haha. i would like to share some tips on how to release our stress.

First and the foremost, menangis. Yes. Dengan menangis, kita akan rasa lebih tenang, dan boleh berfikir dengan waras balik. Kalau nak nangis, nangislah time mandi ka, nak tidur ka, jangan pula time makan tetiba nangis. Nanti tak pasal-pasal housemates hairan hahahahha.. Lagipun nangis ni bagus untuk mata. Sebab air mata kita ada enzyme yang boleh bersihkan mata kita.

Second, talk to someone. Hahhh yang ni penting. Jikalau kita ada masalah, jangan simpan, nanti sendiri merana. Talk to someone yang kita percaya, yang kita rapat. Jangan pula orang yang depan baik belakang macam harommmmmm.... Kita ceritakan masalah dengan dia tup tup tup esok orang lain pun tahu. Aniaya kita.

Third, exercise. Serious kalau kita exercise misalnya jogging, main bola, futsal, basketball ataupun tennis, rasa stress kita tu akan berkurang. Buktinya, dahulu kala ketika saya berada di sekolah, petang-petang turun padang main basketball atau tennis. Rasa lepas main tu, sangatlah best. Rasa ringan ja kepala. 

Fourth, makan! Hahaha yang ni bahaya sikit. Kalau diri tu cepat "membesar", janganlah makan banyak sangat. Cari alternatif lain. Nanti diri sendiri yang merana kan susah. Hahaha

Last but not least, shopping! Ataupun window shopping. At least, keluar dari rumah ke, jangan terkurung dalam rumah. Nanti sendiri yang rasa diri banyak masalah. Apa kata sekali sekala jalan-jalan. 


Bye, xoxo keksha.

No comments:

Post a Comment

Copyright © 2014 Ziera Mustapha✨ , Blogger