September 27, 2015

Welcome to medschool

Welcome to medschool
Hi Assalamualaikum.

I was so busy lately that's why i got no time to update my blog. Baru ada kesempatan nak update because cuti raya haji kan. Tapi sedih raya ni tidak balik sabah sebab tiket mahal sobs sobs sobs.

Okay next monday remarks my third week as a med student. For this third week of my journey, it was....quite tough for me. Especially subject anatomy because my lecturer is a foreigner and yeah he has different slangs than us. But it's okay. I will try my best chaiyok! 

Okay my orientation days start with our registration. I won't tell you details about my orientation day because it was just same with the old lame orientations we got when we were about to enter new school. Day 2 and 3 was filled with a lot of talks. Tapi best kot sebab ada motivational parts. Tetiba rasa semangat. Hehe

Oh lupa....
Day 3 (afternoon), we were interviewed by our lecturers(prof and dr) about why we want to enter medschool. Yeah goreng aje. Jangan merepek sudah. Nanti kena tanya macam macam hah menjawablah engko. Kahkahkah

The best part during my orientation days were.....

Activities that handled by our seniors.

I love colour run activity. I will share with you guys some of our pictures here hehe







And our last day of orientation.....

We had an oath ceremony *proud of you mr oath reader eh okay tak jk* and white coat ceremony yippeeeeeee i am a doctor to be! Ha ha ha





Okay that's all. Bye hahahaha

Xoxo, keksha. 




August 27, 2015

Jom jadi Sabahan!

Jom jadi Sabahan!



Thanks mr.google for the picture

Hi assalamualaikum. Since i have a lot of friends from semenanjung malaysia, i want to share some sabahan words here. At least you guys have an idea on how to speak in bahasa sabah and does not sound like an indonesian. haha

So, let's get started! 

1. Aisbuk = peti ais
Jap ah sa simpan dulu buah ni dalam aisbuk.
Sekejap ye saya simpan dulu buah ni dalam peti ais.

2. Bangas = basi
Bangas ka suda nasi ni?
Basi dah ke nasi ni? 

3. Bida = Buruk
Bidanya tulisan sa. 
Buruknya tulisan saya.

4. Bilang = cakap 
Siapa bilang? 
Siapa cakap?

5. Bubut = Kejar
Jom main bubut bubut kita.
Jom main kejar kejar kita.

6. Buyuk = main tipu 
Buyuk bah ko ni! 
Main tipulah awak ni! 

7. Jerak = serik
Inda pandai jerak oh kau ni kan.
Tak pandai seriklah awak ni. 

8. Kasi tau = beritahu
Kasi tau kalau mau jalan sudah kamu ah.
Beritahu ye kalau nak jalan dah.

9. Limpang = baring
Sioknya ni kalau limpang sini ni.
Seronoknya kalau baring kat sini ni.

10. Limpas = lalu
Limpas kejap boleh ka? 
Lalu kejap boleh tak? 

11. Miring = senget
Macam miring tu gambar sa tinguk.
Macam senget je gambar tu aku tengok. 

12. Sandi = teruk
Sandi betul ekonomi negara sekarang ni.
Teruknya ekonomi negara sekarang ni.

13. Siring = tepi
Tolong bah letak pensel ni siring buku tu.
Tolong letak pensel ni tepi buku tu.

14. Sungkai = buka puasa
Pukul berapa ah sungkai hari ni?
Jam berapa ye buka puasa hari ni?

15. Tapuk = sorok/sembunyi
Jangan kau tapuk ah duit aku.
Jangan awak sembunyikan duit saya.

I hope this entry can help you to understand some sabahan words. What are you waiting for? Use these words when you speak with your sabahan friends and make them impressed with you! haha!

I think that's all for today. Wait for the next session!

Xoxo, keksha.

August 06, 2015

Tamatlah sudah asasi ku🎉

Tamatlah sudah asasi ku🎉
Assalamualaikum. Baru hari ni ada kesempatan buatku menulis entry haha. Actually lama sudah plan mau tulis tapi, yknow malas kan. Hahahha

Tepat pada jam 4.30pm 29/7/2015, aku sudah menamatkan zaman asasiku. Asasi tempat aku ni, sem 1 paling tough. Tough dia macam perghhh kalau tidak study memang lari dari landasan. Sem 2 boleh lah gain balik semangat. Bangkit balik. Sem 3 sem paling best. Walaupun 3 subjek ja, tapi statistics dan biochemistry agak penting okay untuk subjek pass ambil bidang dentistry, medicine ataupun pharmacy. 

Aku tidak mau sentuh sem 1 dan 2 sebab aku yakin sem 1 dan 2, sama seperti semua asasi di malaysia ni. Kalau beza pun, sikit ja kan. 

Sem 3 di Lincoln University College ni special sikit. Ada subjek kokurikulum. 
Alah macam tidak biasa ikut aktiviti kokurikulum macam dekat sekolah dulu. Hehe

Aku merupakan kelab sukan. Jeng jeng jeng. Nampak kan? Minat aku dengan sukan masih ada:") kelab aku organised satu perlawanan badminton open. Hanya Allah yang tahu macam mana aku dan team seperjuangan aku urus event hari tu. kucar kacir! Nasib ada amin, safwan, cheche, kak iza dan ramai lagilah yang bukan kelab aku, tolong kami. Sampai  pemain sendiri jaga line dan jadi pengadil:")




Haaaa habis part kelab aku. Hahaha😒 

Part seterusnya, cuti seminggu tapi aku tidak balik kampung. Sebab cuti kejap ja dan baru ja aku balik dari kampung dua minggu lepas sebelum tu😢. 

Aku bukan ahli fisco, tapi tolong tolong kak ilya, amin dan safwan jugalah. Untuk urus event iftar dengan anak yatim. 


Hahahaha muka safwan tu ah tolonglah

Lepas tu, hari rabu sebelum puasa, sempat lagi pergi rumah anak yatim dekat paya jaras, sg buloh hehe. 



Tapi, program buka puasa dgn anak yatim rumah kasih harmoni cancel, buka puasa pula dengan rumah anak yatim yang lain. 

Taraaaaaaaa, 



And the last event, was handled by charity club. Melawat rumah kanak kanak cacat. Dekat ja, dekat taman megah, kelana jaya. 





Tu ja lah dulu. Sem 3 memang best. Sem 3 baru aku rapat dengan classmates aku, sedih tapi itulah kenyataannya. 

Semoga Allah berikan kita semua kejayaan yang cemerlang di dunia dan juga di akhirat. Amin. Doakan perjalan saya menjadi doktor, dipermudahkan:")

Hi degree hehehehehehe

Xoxo, keksha. Assalamualaikum... 













August 05, 2015

MBBS vs MD

MBBS vs MD


Image from google

Assalamualaikum. Hi everyone. Hari ni aku nak menjawab teka teki tuan tuan dan puan puan mengenai MBBS dan juga MD.

Sebelum tu,

Sis sedih ah tidak fly luar negara. Padahal mampu ja kan dahulu? Kalau minta programme luar negara insyaallah ada rezeki dapatlah. 

Tidak apa, kena bersyukur ziera oi. Allah still pilih kau untuk ambil bidang medicine ni. Syukur alhamdulillah T.T

Okay back to topic. MBBS dan MD. Actually, MBBS dan MD ni adalah bidang yang sama. Iaitu bidang perubatan. Cuma MBBS tu Bachelor of Medicine, Bachelor of Surgery. Manakala MD pula adalah Doctor of Medicine. 

Ramai orang cakap, MBBS lagi bagus daripada MD. Sebab MD tidak boleh buat surgery. But hey, siapa cakap tidak boleh? Syllabus MBBS dan MD sama ja okay takdak beza. Budak MD pun ada belajar surgery okay.

Kenapa ada sesetengah universiti guna MBBS? MD? 

Biasanya MBBS ni medical school from uk, india dan indonesia. MD adalah title untuk postgraduate.

 Kalau MD pula biasanya medical school from US, Russia. Dan postgraduate akan guna title PhD/fellowship.

Di Malaysia ni, sesetengah university guna MBBS, dan ada yang MD. Macam college aku (LUC), kami guna MD. Selain tu, UKM, USM, UPM, UMS dan UNIMAS also style their degrees as MD. Universiti yang aku tahu guna MBBS adalah UM, UiTM dan MSU. 

So the summary is sama ja MD dengan MBBS. Nanti graduate jadi doktor juga. Okay? So tiadalah lepas ni, "Eh MD mana boleh buat surgery""Eh MD ni second class la" no no no okay? 

Kenot be laik dis uols. 

*ada salah silap maklumat, sila comment di bawah okay**smile emoticon*

Susahla blog tidak dapat baca emoticon aduh. 

Okay. 

Dah. 

 Love, 
Ziera💖.


July 01, 2015

Dr.S

Dr.S
Assalamualaikum.
Orang sepatutnya sekarang ni study, tapi saya rajin pula tetiba mau tulis entry baru. Kahkahkah. 
Back to topic, Dr.S ? Hari ni saya mau kongsi sikit kecelaruan minda yang saya alami lebih kurang selama setahun okay. Ceritanya bermula begini, waktu saya sekolah rendah, saya pasang niat dalam diri mahu jadi doktor perubatan. Serius, dari saya darjah 1 lagi. Hah boleh bayangkan? Dari saya berumur 7 tahun uols.

Lepas tu masuk sekolah menengah, saya diterima masuk ke MRSM Kota Kinabalu. Biasalah, sekolah berasrama penuh. Sains pula tu. Pengaruh untuk pilihan pekerjaan macam terhad. Antara doktor dan engineer. Tapi saya ni ngong sikit, otak selalu fikir, "Doktor biasanya untuk perempuan, engineer lelaki" nampakkan disitu? Padahal tidak pun hahaha

Masuk tingkatan 4, saya lost sikit. Tiba-tiba tidak tahu mahu sambung apa nanti di Universiti. Pernah terfikir mahu jadi cikgulah, engineerlah, businesswomanlah. Adeh pening. Sampai satu saat, isteri cikgu saya buat ceramah di maktab pasal Quantity Surveyor. Dia cerita dari A--Z. Saya pun apalagi, berminatlah mahu ambil QS. Sudah ada orang cerita pengalaman, memang macam best. Lagipun saya ni jenis yang outdoor sikit. Hahaha

MARA ada bagi pilihan mahu ambil apa ikut kelayakan. Saya pun pilihlah QS. Syukur dapat QS di Taylor's Uni tapi masalahnya ibu bapa saya yang tiba-tiba tukar fikiran mahu saya ambil perubatan. Melayanglah kos QS. Sedih tahu saya waktu tu. Sebab kenapa tidak pilih bidang perubatan awal-awalkan.

Tibalah bulan jun. Waktu tu saya di UiTM Puncak Alam, Kawan saya yang sedang belajar di Lincoln Uni. Col bagitau ada kekosongan untuk kos pergigian. Saya pun dengan hati terbuka (ceh) menerima tawaran tersebut. Excited jugalah sebab MARA kan. Hahaha.

Study punya study, bincang punya bincang, bapa saya mahu saya ambil medik. Saya mula-mula rasa keberatan, tapi bila fikir balik, betapa besarnya pengorbanan ibu bapa saya untuk saya, bila lagi saya mahu balas kan? Inilah salah satu caranya. Saya solat istikharah dan akhirnya, membuat keputusan walau apapun terjadi, insyaallah segulung ijazah perubatan akan saya genggam. Amin. Doakan saya ya semua :)

Insyaallah dengan niat yang baik mahu tolong orang ramai..... I am a doctor to be.

thanks google for the picture!

adios. Xoxo, Keksha.
Assalamualaikum

June 10, 2015

Pretty Ugly

Pretty Ugly

Assalamualaikum. Nampak gambar di atas ni? Ni gambar time aku form 1. Aku suka tengok gambar lama-lama dekat facebook. Ya lah, kebanyakkan gambar high school aku, aku upload sana. Sebab yang lain aku simpan dalam laptop kecilku. Tapi malang, laptop itu sudah rosak:(

Aku jujur. Dulu ketika aku masih di high school, boleh katakan aku antara yang selekeh. Walaupun time tu rasa diri ni lah antara yang tip-top (yucks). Hahaha tiadanya kalau tengok gambar-gambar lama tu. Lagipun dulu-dulu, malu mahu ambil gambar sebab sedar diri :')

Sedih kalau throwback gambar-gambar lama, mesti aku yang paling noob. Hahahaha :( Lepas tu, kalau kawan-kawan mrsm aku yang lain throwback gambar mereka, sama ja dulu dengan sekarang, cantik:") Rasa insecure sangat. 

Start habis SPM, aku azam dengan diri aku, untuk pleased diri aku. Jangan selekeh sangat hahaah perbaiki sikit penampilan diri. Jaga. 

Dalam masa yang sama, aku sedang cuba tutup aurat walaupun masih belum sempurna. Hehe. Aku try *smile*

Setelah hampir 2 tahun aku berhenti daripada sekolah menengah......taraaaaa hahahahah. At least okay sikit dari dahulu kala lol (jangan bash saya hahahaha)


Tengok gambar bawah ni, flowy-flowy lagi konon shawl aku hahaahah


Walaupun kadang-kadang kita rasa diri kita ni lucu, tapi ingat. Kita adalah sebaik-baik ciptaan Allah okay. Ingat kena bersyukur. 

Bye. Xoxo, Keksha.






May 26, 2015

It's bollywood time!

It's bollywood time!
On 17th of may, my college was having a dinner for foundation student. Actually it was handled by fisco june intake 2014.

This marks the end of their study as a foundation student, while me still crawling to finish my foundy😢 I still have 2 months to go! 

The dinner theme was bollywood. No. Im not wearing any saree or kurti. Guess what, i just wore my white dress with a red shawl and a headchain. Hahahaha simple. 

Oh ya, during the dinner, there were some activities prepared for us for example voting for the maharaja, maharani, raja and rani. Maharaja maharani is for the june intake's student while raja rani is for august and april's intake. I was quiet shocked because im one of the nominees and.....taraaaaaaa i won it😂 hahahaha thanks to the fans *crying* chehhh jk! 

And....not forget to mention. Our table won wefie competition😂 hahaha thanks to our sporting lecturer; mister nasier.

Here are some pictures of us. Yeah time for bollywood! 👳🏽















       *maharaja maharani raja rani* 

Bye, xoxo keksha.

























May 18, 2015

BKI-KUL

BKI-KUL
Sedih sedih sedih. Pemergianku ke semenanjung dipenuhi dengan perasaan yang amat sedih. Huwaaaa

Cuti dua minggu aku rasa macam cuti dua hari. Kenapa ka ini berlaku? Hahahha stress. Sekarang tunggu bas ke paradigm mall. Bas jam 3:15pm dan sudah tunggu bas dari jam 2.20pm lagi :") seronoknya

Sedang aku duduk di kerusi depan pintu 2, ada seorang warga asing (indonesia) tegur aku, dia cakap "Malaysia bagus lorrh. Saya suka". Aku suka bab bab orang luar yang suka negara kita ni. Aku pun tanya kenapa, dia cakap "Macam saya haritu, passport jatuh dalam bas, sekali liat aja balik esok ada udah. Kena bagi oleh pak polisi. Senang aja dapat balik. Cuba aja di indonesia, enggak bakalan dapat balik! " 

Aku pun dengan muka bangga sokong pun cakap, "Oh iya. Syukurlah kalau begitu. Haha" sebab aku tidak tahu mahu respon apaaaaa hahaha

And now jam 3. Ready ready untuk naik bas. Lepas tu sampai rumah then ready untuk fisco night malam ni. Dan untuk kelas esok hari. Huhu byee. 

Before i end my entry, i put some pictures here. 





Till then. Bye! (Abang aku tiada dalam gambar, diorang tidak ikut hantar aku)





May 15, 2015

Cinta hati dunia akhirat.

Cinta hati dunia akhirat.
Assalamualaikum. Selamat tengah malam. My holiday is near to the end. I am very sad because i will be leaving my family back home for continuing my study.....and will be back after 2 months. Yes 2 months. Can you feel me? 

Right now, i am in tears after seeing @lucaspeebo's tweets and rts about parents. About his followers story. Im so touched. 

I was thinking, what did i do to make my parents happy? Untuk balas jasa mereka. Seciput ja. Seciput, tau? 😭 

I know, im not a good daughter to my parents. But i promise myself, will changes to be the best daughter in the world! 

I promise myself.

“Oh Allah, Forgive me, and my parents, and him who enters my home as a believer, and all the believing men and women. (Surah Nooh 71:28)




These photos were taken during eid adha last year. Good night😢



Copyright © 2014 Ziera Mustapha✨ , Blogger