February 04, 2014

UPU oh UPU!

Hi. Assalamualaikum uols. hihi.

Hari ni i dah isi UPU ohhhh jyeaaaaaahhhhh!

Haaaaaaaaa! Hari ni aku sudahpun selesai isi UPU. Alhamdulillah. Kalau anda tidak tahu atau masih pening-pening lagi tentang apa itu UPU, anda boleh klik SINI and insyaallah membantu. Risau kot-kot ada yang fikir UPU tu kuih ka, mainan ka haha. I memain je ahaks (maaf penggunaan bahasa yang amat bercampur hahahahahaha)

Okay jom mula. Mesti kamu mahu tahu kan apa yang saya isi? Haha. Kalau tak mahu tahu pun diam-diam ja lah. Haha aku dah mula merepek. -,- Haaaaaa kat bawah ni UPU aku yang sudah sah & hantar.


Okay aku akan cerita satu-persatu sebab musabab aku pilih kos-kos tersebut. Tapi sebelum tu, pilihan bidang mengikut keutamaan aku still, pendidikan yang first. hehe

1. Asasi TESL E0150
Apa itu TESL? TESL tu ialah Teaching English as Second Language. Hah? Jadi cikgu? Cikgu jaaaa? What? Rilek bro. Sebenarnya mama aku yang suruh aku jadi cikgu, first tu memanglah aku fikir "hahhh? jadi cikgu ja? hmmmmm" Tapi uols fikirlah panjang-panjang. Jadi cikgulah pekerjaan yang paling sesuai bagi seorang isteri nanti. Wah! Haha. Ya lah. Jadi cikgu ni kita untung. Banyak cuti! Haha! Waktu cuti pun ada gaji tahu. Tapi bukan senang mahu jadi cikgu ni. Apalagi kalau pelajar yang nauzubillah nakal! Lagipun, nanti jadi cikgu ni, ilmu yang kita ajar tu, jadi bekalan kita di akhirat insyaallah.

2. Asasi undang-undang E0600
Aippp! Ambil kos law ye kak zieraa hahahaahahaha nak jadi lawyer ek? Ehem. Actually aku sudah search berhabis-habisan pasal kos law ni. Tapi tapi tapi untuk pengetahuan umum kalau ambil kos law ni tak semestinya jadi peguam tahu! Jadi lecturer pun boleh. Legal advisor punnnnnnnn boleh. Macam-macam lagilah hehe. Tapi aku tidak apply kos Asasi undang-undang E0601 sebab kos tu kalau dapat lepas asasi hanya boleh sambung balik di uitm. Kalau boleh aku mahu sambung ambil degree di UIA insyaallah. Lagipun yang ni kalau dapat memang kena biayai oleh KPTM hihi. Dapat duit poket lagi wuuuuuu. Bolehlah aku jimatkan duit mama bapa aku.

3. Asasi Seni Bina Dan Reka Bentuk Alam Sekitar Y0300
Ini adalah asasi untuk ambil Quantity Surveyor di Uia. Asasi kejap ja setahun atau dua tahun, kalau diploma uitm 3 tahun. Hehe

4. Diploma Ukur Bahan E2330
Haaaaa! Yang ni pula Diploma untuk ambil degree Ukur Bahan. Yang ni kak taya(siapa sekolah di MRSM Koki tahulah tu siapa kak taya hehe) suggestkan kalau mahu ambil QS masuk UiTM. Ya lah ramai juga orang cakap kalau ada diploma dan degree ni bayarannya tinggi sikit wuuuuuhuuuu.. Tapi............. Kos ni di UiTM di Sarawak. Di Perak pun ada tapi biasanya orang Sabah akan dapat di Sarawak. Kalau aku dapat ni kos, aku ambil degree 3 tahun. Lepas tu aku akan apply degree di UK! wuuuuu belajar di overseas. Tapi at the same time apply SPC like kak taya said :)

5. Asasi Undang-undang UIA Y0600
Haaaaaaa! Laaaa ni pilih asasi Uia pula. Kan tak mahu apply Asasi undang-undang UITM E0601. Hahahahahaha. Tapi kalau dapat UIA, arab mesti belajar juga tahu.

6. Asasi Sains E0001
Apaaaaalah aku ni letak asasi sains di bawah. Confirmlah tak dapat. Hahahaha.. Well said, aku tak mahu ambil subjek sains lagi HAHA. Apalah... Nama jaaaaaaaaa budak MRSM tapi.... Hampa deh haha

7. Asasi Farmasi E0060
Hai. Asasi farmasi ni aku pilih sebab dahulu kala aku pernah berfikir hendak menjadi seorang pharmacist. Hadoi tapi chemist macam hmmmmm entahlah haha. Asasi ni ambil dekat UIA.

8. Asasi Kejuruteraan E0400
Nah yang ni lagilah lucu. Apply kos kejuruteraan paling last sekali. So nampak tak permainannya?

And the end. Itulah kelapan-lapan kos yang aku pohon. Apa-apa sahaja yang aku dapat, insyaallah itulah yang terbaik Allah rancangkan untuk aku. Nanti kalau aku sudah bekerja, aku mahu buka bisnes. Contohnya butik pakaian, kedai-kedai ubat ataupun jual barang hello kitty macam kedaikitty.com ni hihi. Ya Allah comelnya! 

Okay itu sahaja untuk kali ini. Hehe. Bye!


1 comment:

  1. HOHO jual barang hello kitty! I will be your regular customer okay!!! HAHAHHAHA muah

    ReplyDelete

Copyright © 2014 Ziera Mustapha✨ , Blogger