February 16, 2014

Apa itu kepochi?

Hi uols. Assalamualaikum. Today im gonna share to you guys what is kepochi. Kepochi ni bukan kuih koci k uols. Nanti silap pula. Tapi kepochi ni orang yang suka jaga tepi kain orang lain. Gossippersssssss gittew. Aku terilham untuk post entry ni selepas tengok kintang-kintung tv3 yang membincangkan perihal kepochi ni.

Picture credit to theblabber

So basically, kepochi ni ada 3 ciri-ciri utama. Haha. It's sounds so funny actually but nahhhhh i told you guys aaa kepochis-kepochis ni sangat annoying tahap nak mampos uols. 

1. Suka menyibuk mengenai orang lain 
Haaaaa ciri kepochi yang pertama ialah seorang yang suka menyibuk hal orang lain dan menyebarkan cerita tersebut kepada sesiapa sahaja yang berada dekat dengannya. Faham? Tak? Hahh maksudnya sini orang tu baru sahaja blablabla tapi sudah si kepochi sebarkan lepas 2-3 saat. Menyibuk lettew. Example:

si A : Eh kau tau, budak yang duduk depan meja kau tu blablabla
si B : Laaaa ye ke? Eeee tak kuase aku.

See? belum apa-apa lagi sudah sibuk hal orang lain. Susah ahh cenggini guys.

2. Suka bertanya walaupun tak ada kaitan pun dengan dirinya.
Ni lagi satu perangai si kepochi, walaupun perkara tu tak ada kaitan pun dengan dirinya tapi si kepochi tu sibuk lah pulok bertanya. Contoh:

si A : Aku dengar semalam si polan bin si polan tu kena saman.
si B : Aku pun dengar begitu juga. Tapi entahlah...
 *si kepochi pada ketika itu sedang lalu di sebelah si A dan si B dan tiba-tiba berhenti*
si kepochi : Siapa-siapa? Kenapa apa dia buat?
Si A dan si B : ??????????

Nah! Inilah ciri-ciri si kepochi yang popular tu. Aiyoyo uols...

3. Semangat ingin tahu tentang sesuatu perkara dan sanggup buat apa sahaja
Yang ni pula baguslah ada semangat ingin tahu yang membuak-buak. Tapi kalau ingin tahu hal orang lain sahaja bagus tak payah. Hahaha buat penat diri sendiri ja. Situasinya macam gini uols. Si A dan si B ni borak-borak. Tiba-tiba datang si kepochi. Tetapi si kepochi ni tidak dibagi peluang oleh si A dan si B untuk join mereka bercerita. Nah apalagi si kepochi, sanggup buat apa sahaja untuk tahu sesuatu perkara tersebut. Contoh si A dan si B sedang berbual mengenai seseorang di facebook. Tetapi si kepochi ni tak diajak bersama si A dan si B. Lalu si kepochi tidak puas hati dan menggunakan reflection seperti cermin sebagai alternatif untuk mengetahuinya. Lulz kan?

Tapi kadang-kadang jadi kepochi ni bagus juga. Haha. Baru kita ni up-to-date. Tapi agak-agaklah juga ya? Jangan lebih-lebih. Haha! Yang bagusnya janganlah kita jadi full-time kepochi ni. Part-time sebulan sekali bolehlah kot. Burok sunggoh perangai jaga tepi kain orang lain ni. Okay lah. Tu ja byeee..

3 comments:

  1. menangis aku baca entry kau shaz. T.T cause I really miss you. I miss all of our friends!!!! Huwaaaaaa sedih oh tamat sekolah (padahal dulu berabis mau) hmmmmm :,(
    so touchable shaz. love you! and im sorry. aku sakitkan hati kau. JANJI TAK BUAT LAGI. MUAH!!!

    ReplyDelete
  2. hahahah aku bru sedar aku salah komen. aku komen d kepochi pulokkkk dah xD

    ReplyDelete
  3. ehh sorryy baru nampak komen kau sak hehe. sedih kan tamat sekolah? huhu winduuuuuuuuu awokkkkk jugaaaaa huwaaaaaaaaaaa :'(
    pasal yang tu haha takmo ingat lagi takmo takmo takmo. forever bestfriend no matter what. hihi. i love you muahhhh ahaks

    ReplyDelete

Copyright © 2014 Ziera Mustapha✨ , Blogger