February 28, 2014

Fav Songs

Fav Songs
Hi. Assalamualaikum uols. Hihi.
Hari ni iols nak kongsi lagu kesukaan dan kenapa iols suka. Blergh.. Okay sorry gegedik. Kahkahkah. Mungkin tiada point entry kali ni but hey apa salahnya kan berkongsi lagu English kesukaan. Hehe.

Say what????!!!! Bukan kau tak berapa suka dengar lagu kaaaahhhh? K.

So first and foremost, kenapa aku suka lagu English? Sebab boleh improve English kita. Bukan mahu melupakan lagu bahasa melayu. Lagu Melayu layan juga bhaiii hikhik. Selain itu faktor roomate aku-Jehan, suka dengar lagu English. Harom baginya untuk ada lagu melayu haha. Tapi setelah akhir tingkatan 5, kami berjaya membuatkan jehan suka lagu melayu hehehehe.

 Tapi hairan juga lah, my English still same like before. Mungkin sebab aku kurang dengar lagu kan. Hahahahah.

Sama ja kalau gitu. K lepas ni mahu berusaha dengar lagu English. Hehe

1. Let her go - Passenger 

"Let Her Go"
Well you only need the light when it's burning low
Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you've been high when you're feeling low
Only hate the road when you’re missin' home
Only know you love her when you let her go
And you let her go

Staring at the bottom of your glass
Hoping one day you'll make a dream last
But dreams come slow and they go so fast

You see her when you close your eyes
Maybe one day you'll understand why
Everything you touch surely dies

But you only need the light when it's burning low
Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you've been high when you're feeling low
Only hate the road when you're missin' home
Only know you love her when you let her go

Staring at the ceiling in the dark
Same old empty feeling in your heart
'Cause love comes slow and it goes so fast

Well you see her when you fall asleep
But never to touch and never to keep
'Cause you loved her too much
And you dived too deep

Well you only need the light when it's burning low
Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you've been high when you're feeling low
Only hate the road when you're missin' home
Only know you love her when you let her go

And you let her go (oh, oh, ooh, oh no)
And you let her go (oh, oh, ooh, oh no)
Will you let her go?

'Cause you only need the light when it's burning low
Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you've been high when you're feeling low
Only hate the road when you're missin' home
Only know you love her when you let her go

'Cause you only need the light when it's burning low
Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you've been high when you're feeling low
Only hate the road when you're missin' home
Only know you love her when you let her go

And you let her go

2. Let it go - Demi Lovato


"Let it go"
Let it go 
Let it go 
Can't hold you back anymore 
Let it go 
Let it go 
Turn my back and slam the door 
The snow glows white on the mountain tonight 
Not a footprint to be seen 
A kingdom of isolation and it looks like I'm the queen 
The wind is howling like the swirling storm inside 
Couldn't keep it in, heaven knows I tried 
Don't let them in, don't let them see 
Be the good girl 
You always had to be 
Conceal, don't feel 
Don't let them know 
Well, now they know 
Let it go 
Let it go 
Can't hold you back anymore 
Let it go 
Let it go 
Turn my back and slam the door 
And here I stand, and here I'll stay 
Let it go 
Let it go 
The cold never bothered me anyway 
It's funny how some distance 
Makes everything seem small 
And the fears that once controlled me 
Can't get to me at all 
Up here in the cold thin air 
I finally can breathe 
I know I left a life behind but I'm too relieved to grieve 
Let it go 
Let it go 
Can't hold you back anymore 
Let it go 
Let it go 
Turn my back and slam the door 
And here I stand 
And here I'll stay 
Let it go 
Let it go 
The cold never bothered me anyway 
Standing frozen in the life I've chosen 
You won't find me, the past is all behind me 
Buried in the snow 
Let it go 
Let it go 
Can't hold you back anymore 
Let it go 
Let it go 
Turn my back and slam the door 
And here I stand 
And here I'll stay 
Let it go 
Let it go 
The cold never bothered me anyway


3. Story of life - One direction

"Story Of My Life"
Written in these walls are the stories that I can't explain
I leave my heart open but it stays right here empty for days
She told me in the morning she don't feel the same about us in her bones
Seems to me that when I die these words will be written on my stone

And I'll be gone, gone tonight
The ground beneath my feet is open wide
The way that I been holding on too tight
With nothing in between

The story of my life
I take her home
I drive all night to keep her warm
And time... is frozen (the story of, the story of)
The story of my life
I give her hope
I spend her love
Until she's broke
Inside
The story of my life (the story of, the story of)

Written on these walls are the colors that I can't change
Leave my heart open but it stays right here in its cage
I know that in the morning now I see us in the light upon a hill
Although I am broken, my heart is untamed, still

And I'll be gone, gone tonight
The fire beneath my feet is burning bright
The way that I been holding on so tight
With nothing in between

The story of my life
I take her home
I drive all night to keep her warm
And time... is frozen (the story of, the story of)
The story of my life
I give her hope
I spend her love
Until she's broke
Inside
The story of my life (the story of, the story of)

And I been waiting for this time to come around
But baby running after you is like chasing the clouds

The story of my life
I take her home
I drive all night to keep her warm
And time is frozen
The story of my life
I give her hope (give her hope)
I spend her love
Until she's broke (until she's broke inside)
Inside
The story of my life (the story of, the story of)

The story of my life
The story of my life (the story of, the story of)
The story of my life


Anddd taraaaa.. That's all. Cukuplah dulu tiga lagu. Kalau aku dengar lagu tu, lepastu hayati. Ya Allah konfem menusuk kalbu Kahkahkah.
But before that, I feel like uhmmmmmmm I dah minat 1D Bahaha.. Bye.

February 24, 2014

Tips to overcome some girls problems

Tips to overcome some girls problems
Hi. Assalamualaikum uols.
Today I will discuss about the major problems faced by us-the girls.
credit to Mr.Google

Basically, this is based on my experienced. Every girl has those little problems in life, whether they occur at school, at home or with friends. 

Problems with friends

credit to Mr.Google

First and foremost, girls' major problem is having a conflict with their friends. Sometimes, we feel like it may seem easier to walk away from a friendship than address a serious conflict. But, working through such problems and making amends is vital to maintaining worthwhile friendships.

People need friends to thrive. Friendships provide a sense of connectedness. Friends help you to look at yourself in ways you might never have before. They shed light on your good and bad qualities and boost self-esteem. Friends help ease stress and hardship through laughter and fun times. They can help you get ahead. Friendships are enriching and worth the time and trouble. 

The question is, how do we deal with this problem?

It's all about communication. Yes communication is important skills for resolving conflicts. When resolving conflict, keep these additional communication tips in mind:
  • Remain calm. Recognize when you are becoming defensive or too emotional.
  • Do not blame or accuse each other.
  • Focus on the issue at hand, not the way you are feeling toward each other.
  • Explore underlying issues.
  • Accept that each other’s perspective is different, but not wrong.
  • Be willing to apologize and forgive.

Feeling insecure with others

Credit to Mr.Google

This usually happen when scrolling down the instagram. I feel down. Why? Because my mind said "why do they all look so pretty omg I can die, but me? Hmmm" Haha!

No. We shouldn't be like that. By thinking like that, it will only reduce our self-confidence in ourself. Remember, everyone has their own beauty. So don't worry babe!

In the nutshell, I will share to you some tips on how to feel beautiful. But don't tell anyone because this is our secret! Haha!

  • When you look in the mirror, smile and stand up straighter.
  • When you look in the mirror, sometimes you may think you don't look good. Focus on the most beautiful part of your face.
  • Just because the opposite sex doesn't seem to pay attention to you, doesn't mean that you are not beautiful. Remember this!
  • Wear well-fitting, well-made clothes. Clothes that are too small or big and that you have to tug at don't make anyone feel good!
  • Don't be afraid to look in the mirror for as long as you want and smile at yourself and feel good for who you are!
  • Face the crowd, stand out, make noise, speak in public speakings, all eyes will be on you. You'll never know what they're thinking; one just might be whispering to their neighbor and saying "What a beautiful, bold individual."
  • Surround yourself with people who make you feel good.
  • Never compare yourself to others.
  • Remind yourself every day that you are important.
  • Think you are at the top and don't think others are better than you and don't go down.
  • Be encouraging and helpful.
  • Think of yourself as the winner at a beauty pageant.
Tips' source from: wikiHow

So let's us together feel the beauty in ourself. Goodluck!

Problems with boyfriend

credit to Mr.Google

Err haha! Just go on how do we solve the problem with a boyfriend?
  • Never give up on someone you can't go a day without thinking about.
  • Don't give up on something that's worth fighting for.
  • Understanding takes patience.
  • Don't keep on and keep on at it, if its not getting anywhere, don't be the one to always fix the situations, let him do it sometimes too.
  • Just put your ego down. Apology if you are the one who wrong.
  • Do not accuse of reckless. Investigate from A to Z!

Feeling fat

credit to Mr.Google

“I feel fat.”  Three words.  Three words that carry a lot of ‘weight’. ‘Heavy’ words that you hear, say, or think every day, or every 15 minutes in some cases. You may go to bed at night feeling totally awesome and wake up the next day feeling fat. You don’t feel happy, sad, angry, anxious or lonely – no, you feel fat. Some of us feel that way, though we are not. Set our mindset that we are all slim haha! Be positive you guys.

So here some tips how to get slim with some exercises! 
  • Walk and run up the stairs. Stairs are a great way to lose weight. It burns calories, will reduce fat all over, and helps the leg muscles. Warm up by walking up and down one flight. Then sprint up as quickly as you can, and jog down. Repeat this until you have gone up and down ten times. Do about three sets of ten. Be safe by using the hand rail and watching for other people.
  • Jump rope. Jump-roping is a wonderful way to burn weight. Time yourself as you jump for one minute as fast as you can. Rest and then repeat until you have jumped for five minutes.
  • Do squat exercises. Squats are an amazing way to lose weight and build leg muscle. From a standing position, simply lower yourself so that your thighs are parallel to the floor while keeping your back straight, looking straight ahead. Then straighten your legs and stand up. Repeat.
  • Walk. It is that simple. Whenever you walk, take longer steps and swing your arms. This engages your leg muscles more and burns more calories. Walking is also as effective as running; take a light stroll first and then speed up.
Tips' source from: wikiHow

So that's all from me! See ya! Bye

February 18, 2014

My forever sweet friends!

My forever sweet friends!
Hi Assalamualaikum uols. Hari ni aku mahu share pasal bestfriends aku. Serious talk aku ada raaaaamai friends. But not all of them really know me well. Only my bestfriends yang kenal aku dari hati mereka. Chewahh haha.

Picture credit to Mr.Google


Persahabatan itu sangat indah kalau kita hayati dengan betul-betul. Ya lah. Merekalah yang sentiasa ada bersama kita. Kan? Hehe why am i be too formal. K lantaklah. So today iols nak story-mory dengan uols about my beloved bestfriends! Tepuk tangan semua k merepek. Bah mari kita mula.

Aku mulakan dengan bismillahirahmanirahim. Maaf kalau ada penggunaan bahasa yang buat kamu tersinggung yayayayaya.. Start with my Girls Gilas Gilos ( GGG ), GGG ni ada enam ahli. Aku, Jehan, Syahirah, Hannah, Wani dan Munirah. Kami semua start rapat time tingkatan 4. Time tu awal tahun, Wani ni baru pindah dari MRSM Tawau. Dan masuk bilik dorang Jehan sebab diorang dua ja roomate time tu (Jehan dan Munirah ). Lepas tu tak lama kami pun semakin rapat. Aku ingat lagi. Waktu tu, kami suka stay-stay dekat bilik Jehan di SF10. Bilik dorang tu dekat betul dengan iron board. Kami pun apa lagi, sambung extension masuk ke bilik dorang. Jadilah ada "bekalan elektrik tambahan" di bilik tu. Perkara ni sangat memudahkan kami hahahahaha. Sebab apa? Sebab di situlah kami buat air, masak maggi, on laptop. Tak payah lagi buat di iron board. Kahkahkah nakalnyaaaaa..Dahlah time tu ada senior form 5. Kami tak kisah apa-apa langsung, kan bergerak dalam geng. Hahahaha adoi. Ni lah keburukan ada geng ni. Berani buat salah haha. Ada lagi satu, time ni kalau xsilap bulan puasa. Kami satu geng lambat pergi surau. Kenapa? Al-maklumlah hari ahad. Buka puasa pun di bilik. Hahaha.. Time tu ustazah nordiana masih ada di MRSM Koki. Time tu dia round asrama. pastikan tak ada orang lagi di dalam asrama. Lucu betul i told ya. Sebab time tu ustazah buka pintu bilik dorang Jehan. Bah apa lagi kami, bersembunyi lah. Ada yang belakang pintu, Ada yang sebelah locker. Hahaha.. Lepas ustazah siap round, kami apa lagi, larilah. Part ni lagi lucu, kami lari kaki ayam. Takut ustazah dengar bunyi tapak kaki. Adoi lucu betul. Depan asrama baru pakai kasut. Ketika tingkatan 5, dorang ni especially roomate aku iaitu Munirah, Jehan dan Wani. Bosan sudah dengar aku marah, merajuk, menangis dan mengada. Hahahaha. Biasalah kalau aku sudah tak tahan. Sorry ahh kamu. Aku rindu betul sama princesses-princesses aku ni. Huwaaaaaaaaaa :'(

Next is my Shiro and Jibek ( Geng Surau ). Geng surau? rileks bukan mahu menunjuk yang kami ni alim. Tapi geng surau ni diadaptasikan daripada Group Whatsapp kami. Hahaha.. Group ni terdiri daripada 3 orang yang saaaaaangat comel. Tapi maaf semua taken hihihi. Mereka ialah Fazira Rozzairah Shazira. See? Rarara jaa nama semua di hujung. Kami start rapat time form 5. Sekejap ja kami boleh rapat. Aku rasakan chemistry yang kuat antara kami. Betul.. Aku pun tak sangka boleh in sama dorang ni. Hahaha.. Walaupun semua daripada geng lain-lain but heyyyy geng  lain tak semestinya tak boleh kawan yang lain kan? Kalau aku ada masalah, aku sedih, aku marah, merekalah tempat luahan aku. Mereka dengar aku. Sudahlah rek pandai buat lawak, Ira pula nasihat-nasihat ni terer uols. Biaselah kan BWP. Hahaha sejuk hati aku terus. Tenang. Sama juga sama GGG. Dua-dua ni (GGG dan GS) antara orang-orang yang paaaaaaling aku rapat. Shiro Jibek ni juga team ngep aku. Apa tidaknya, makan ja kerja. Hahaha.. Kegemaran lah tu mcD tu. Ingat lagi time formal dinner, sempat lagi kirim mcD sama Ferkha hahaha. Ya Allah. Orang dinner, kami ada bekalan mcD. Lucu..

Badan Wakil Pelajar 2012/2013 ( Estrellas ). Haaaaaa yang ni pulok team kepimpinan aku. Hahahahaha ada 14 ahli uolsssss.. Farhan, Shazira, Adhwa, Sandra, Fazira, Patricia, Hannah, Amir, Zahid, Iznie, Hayirojoe, Nazlee dan Scallie. Meeting kami biasa habis sampai jam 12. Lepastu, yang bestnya kalau ada acara di dewan mengaris mesti ada makanan extra di tanjung aru. hehehehe.. Kami pun apa lagi pergilah dengan hati yang senang. Hahaha. Rindunyaa.. Aku ingat lagi. Kes malam budaya minggu aktiviti kena batal..... sungguh mengecewakan. Apakan daya, cikgu Nik yang mahu. Hehe.. Aku ingat lagi suatu malam ni, time tu kami cerita-cerita di bilik gerakan. Jam satu sudah. Ada sesuatu berlaku. Memang time tu kalau tak silap ada jatuh barang di bilik gerakan. Alah actually jatuh sebab memang mahu jatuh. Terkejut kami semua. Sampai Joe terlompat. Ya Allah lemah jantung aku. Truthfully i can't breath like usual! Sesak nafas aku. Aku nangis. Aku muntah. Kalau aku lemah semangat time tu mesti........ Ahh lupakan. Sekarang legacy kepimpinan tu ada pada nazlee. Maksud aku yang tingkatan 4 sekarang. Ya lah. Aku harap nazlee dapat pegang jawatan president nanti hehe

My homeroom! Hihi. Homeroom aku ada 1,2,3.....14 ahli juga. Hehe.. Kami sama-sama selama 5 tahun. 5 tahun uols lama gilos. Paling best time outing homeroom pergi kampung thasnim yeay. Hihi. Kota Belud. Kami makan sana, kami pergi sungai kejap tapi sayang hujan. Lepas tu time balik kami singgah 1B jap. Hihi.. Kejap ja setengah jam. Sebab time tu lambat sudah. Time tu bapa homeroom kami Cikgu Nik. Kami ada 3 orang bapa homeroom uols. Cikgu Kamil, Cikgu Muhammad dan Cikgu Nik. Hah Cikgu Nik lah paling latest. Selalu juga kami buat jamuan di rumah Cikgu Nik. BBQ lah. Makan-makanlah haha rindu.. 

My classmates yang sporting gilos. Hmmmm rindu ahhhhh classmates. Oits kelas kami ada neelofa uols. Neelofa kami ni sebenarnya nama sebenarnya ialah salasiah. Kenapa kami panggil neelofa? Sebab neelofa kan dahulu kalanya timbalan presiden Badar mrsm langkawi. If im not mistaken. Samalah juga dengan salasiah. Jawatan yang dipegang tu sama. hihi. tak bermaksud apapa pun cuma sekadar menyakat dia. Hehe. Actually my old classmates and new classmates ni dua-dua sama sahaja. Aku mula rapat dengan classmates aku time tingkatan 5. Serious beb. Aku rindu. Aku rindu prep sampai pukul 5. Aku rindu mahu belajar di meja luar kelas ramai-ramai yang ended up by chit-chat hahahaahah..Yang penting aku rindu semualah. Huhu

Selain itu, ada juga orang yang lain macam sakinah, intan, izzati, iznie, irma, shasha, sherly, farah, naza, ayuni, fera dan raaaamai lagilah. Maaf tidak tersebut nama kamu haha.. I told you guys ahh.. Semua kawan aku cantik-cantik. Insecure berabis ugh haha. Dorang ni caring betul. Sayang betul aku sama dorang. Aku rindu sapaan dorang di maktab. Rindu nak nengok muka mereka hari-hari haha. Btw jangan lupa yayaya this upcoming 27 of Feb. Birthday sakinah! Hihi. 

Merekalah ubat aku di maktab. Time aku sedih ada dorang. Time aku gembira ada dorang. Pokoknya sentiasa bersama-sama aku. Terima kasih sahabat. I really love you guys :')  Let's pray together for our best in spm's result on 20 March! Nervous to the max! Hihi. Harap-harap dapat jumpa kamu lagi. Amin. And i hope that our friendship will never end no matter what happen.
Huwaaaa rindunyaaa sekolah menengah. Rindu semuanyaaaaaaaaaaaa hmmmmmm :'(
Credit to Mr.Google


February 16, 2014

Apa itu kepochi?

Apa itu kepochi?
Hi uols. Assalamualaikum. Today im gonna share to you guys what is kepochi. Kepochi ni bukan kuih koci k uols. Nanti silap pula. Tapi kepochi ni orang yang suka jaga tepi kain orang lain. Gossippersssssss gittew. Aku terilham untuk post entry ni selepas tengok kintang-kintung tv3 yang membincangkan perihal kepochi ni.

Picture credit to theblabber

So basically, kepochi ni ada 3 ciri-ciri utama. Haha. It's sounds so funny actually but nahhhhh i told you guys aaa kepochis-kepochis ni sangat annoying tahap nak mampos uols. 

1. Suka menyibuk mengenai orang lain 
Haaaaa ciri kepochi yang pertama ialah seorang yang suka menyibuk hal orang lain dan menyebarkan cerita tersebut kepada sesiapa sahaja yang berada dekat dengannya. Faham? Tak? Hahh maksudnya sini orang tu baru sahaja blablabla tapi sudah si kepochi sebarkan lepas 2-3 saat. Menyibuk lettew. Example:

si A : Eh kau tau, budak yang duduk depan meja kau tu blablabla
si B : Laaaa ye ke? Eeee tak kuase aku.

See? belum apa-apa lagi sudah sibuk hal orang lain. Susah ahh cenggini guys.

2. Suka bertanya walaupun tak ada kaitan pun dengan dirinya.
Ni lagi satu perangai si kepochi, walaupun perkara tu tak ada kaitan pun dengan dirinya tapi si kepochi tu sibuk lah pulok bertanya. Contoh:

si A : Aku dengar semalam si polan bin si polan tu kena saman.
si B : Aku pun dengar begitu juga. Tapi entahlah...
 *si kepochi pada ketika itu sedang lalu di sebelah si A dan si B dan tiba-tiba berhenti*
si kepochi : Siapa-siapa? Kenapa apa dia buat?
Si A dan si B : ??????????

Nah! Inilah ciri-ciri si kepochi yang popular tu. Aiyoyo uols...

3. Semangat ingin tahu tentang sesuatu perkara dan sanggup buat apa sahaja
Yang ni pula baguslah ada semangat ingin tahu yang membuak-buak. Tapi kalau ingin tahu hal orang lain sahaja bagus tak payah. Hahaha buat penat diri sendiri ja. Situasinya macam gini uols. Si A dan si B ni borak-borak. Tiba-tiba datang si kepochi. Tetapi si kepochi ni tidak dibagi peluang oleh si A dan si B untuk join mereka bercerita. Nah apalagi si kepochi, sanggup buat apa sahaja untuk tahu sesuatu perkara tersebut. Contoh si A dan si B sedang berbual mengenai seseorang di facebook. Tetapi si kepochi ni tak diajak bersama si A dan si B. Lalu si kepochi tidak puas hati dan menggunakan reflection seperti cermin sebagai alternatif untuk mengetahuinya. Lulz kan?

Tapi kadang-kadang jadi kepochi ni bagus juga. Haha. Baru kita ni up-to-date. Tapi agak-agaklah juga ya? Jangan lebih-lebih. Haha! Yang bagusnya janganlah kita jadi full-time kepochi ni. Part-time sebulan sekali bolehlah kot. Burok sunggoh perangai jaga tepi kain orang lain ni. Okay lah. Tu ja byeee..

February 15, 2014

Twitter?

Twitter?
So..... Hi uols. Hihi Assalamualaikum w.b.t. I would share to you guys on how to use twitter, what is rt, how to use direct message, etc ( perlu ke semua ni? Lol )



Twitter is one of the famous social networking that has many many many registered users besides facebook. Twitter was created on March 2006 and was launched on July 2006. Twitter Inc. is based in San Francisco and has offices in New York CityBostonSan Antonio and Detroit.

*Nahhhhh, that's not important to me kahkahkah*

So the first thing we must have is an email. Email is important for the newbie to create an account. After finishing create an accoount, upload your beautiful handsome photo as your twitcon and write your bio.

*Yawning*

Let's get start uols. Omg you guys should be happy because uols can manage to have a twitter account. Proud of yourself. Give a big applause! HAHAHA What am i talking about -,-

WHAT'S IS RT?
RT is an abbreviation for retweet, which is like repeat. It’s like forwarding, but for Twitters instead of emails. If you see something really cool from one of the people you follow, you may want to retweet it so that the people following YOU (and not the original person) can see it.

But....... how do you do a retweet with a comment? Haha cool beb! Easy like abc. But this thing only can be done by using twitter's app android or ios. For example:
"@namasayazieraa: Hi uols" Hi
Only choose quote tweet, then just added your tweet after the " sign. And if you are using using the Twitter.com web site, though, things are a real pain in the rear.  There’s not an easy way to retweet with a comment – you’ll have to copy/paste the tweet, put RT @username in front of it, and tweet that with your comment. Ugh.

HOW DO I GET PEOPLE TO RETWEET ME?
First, you need to say something really interesting.  If you’re just trying to get publicity, people probably aren’t going to help you, because you’re going to be seen as a spammer. Lulz. If you want other people to retweet it with their comments, keep your tweet way shorter than 140 characters. When someone rt’s you, they’re going to put RT @yourname in front of the space.


WHAT'S IS DIRECT MESSAGE (DM) ?

Direct messages are technically private – in theory, only you and the other person can read them. But, you can’t direct message people who aren’t following you. Just go to the other's profile and click direct message. Taraaaaaa, done! 


HOW TO DELETE TWEETS?

You can only delete your own tweets – things that you’ve posted, not things that someone else has posted. When you’re on Twitter.com, and you’re looking at one of your own tweets, you’ll see a trash can icon when you hover your mouse over the tweet.

Then click on the trash can icon, it’s as if my tweet never happened – it’s deleted. Be aware that if you tweeted something you now regret, it’s probably too late – people on Twitter tend to grab screen captures when somebody does something pretty stupid. Well this is life. Hahaha


WHAT IS # ON TWITTER ?

It’s hash tags. Hash tags or pound signs (#) help to designate topics that people might search for – especially when they want to distinguish the word from a common phrase. Hash tag can ease us to find any related tweet for example #MeletopEra kahkahkah


SHOULD YOU FOLLOW BACK PEOPLE WHO FOLLOW YOU ?
When someone follows you, you don’t have to follow them back. Don’t feel guilty. Take a look at their Twitter page, see if what they’re saying interests you and decide whether or not to follow them back. There’s no rules on Twitter, and don’t worry if someone gets offended because you don’t follow them back – they’re probably not the kind of friend you want anyway!

That's all. For sure hahahaha i don't know why do am I posting this entry. No one will read this yeah i know. Such a boring entry haha. Kbye.

February 14, 2014

People On Internet

People On Internet
Hi. Assalamualaikum uols. After two days of struggle to finish this blog, finally i have made it! Actually it was my fault for not copying the default template of my blogskin and save the new untouched blogskin to my template. Haihhhhhh. Nevermind. Back to topic haha
Peoples On Internet!


So basically, people will go on internet for almost 16 hours per day. They spent their time most on Instagram, twitter, tumblr, facebook and so on. And the main point is I will share to you guys about some kind of peoples on internet. Let's go!

Peoples On Instagram.
I do really like to see some of insta famous's photos. I dont know why all of them are so pretty like omg i can die! They are all so flawless hmmm I know it was only a camera effect but I'm sure if we meet them in real life, they also look flawless like usual. Can I be like them? hmmm...

Some people on Instagram are likely to follow for following back then unfollowing *bajet Insta pemes lettew* It was so annoying yknow! Haha. No need to be like that guys I told ya.

Next is, peoples who are likely to post their unidentified photos. But that is their insta so they can do whatever they want to. 

Peoples On Twitter
For me, twitter is the place where we can express our feelings whether we are happy, sad or broken-hearted. But beware, some of our words may hurts the other. So, don't be too sarcastic all the time. It will make peoples dislike you.

Like instagram, some twitter's user will follow for following back and unfollowing back then *bajet twitter pemes lettew* They are also love to copy the other's tweet without any quote and make it as their tweet. Their idea. How pathetic they are hmmm.

Peoples On Facebook
Facebook is the way for me to get connected with my family, most of my real friends, my teachers and my relatives. Peoples on facebook are really "caring". This is because the comment is enable for every posts. Haha! 

But, some of them make facebook as their diary. Not all peoples like to see your posts. Every single minute post something. Hey? Make a twitter account and tweet whatever you want.

Overall
But the most things that i dont like is when some peoples use social web as their medium to bash someone. Think deeply, who are we to bash the others? To judge them? Maybe i am also one of them but let us together avoid from do that. Pity the others!

And..... That's all from me. Bye!

February 06, 2014

Adakah anda salah satunya?

Adakah anda salah satunya?
Hi. Assalamualaikum uols.


So uhmmmm yeah. "When you're happy, you enjoy the music but when you're sad, you understand the lyrics". Apa kaitan gambar di atas dengan tajuk entri hari ini? Well said hari ni aku mahu kongsikan jenis-jenis orang yang aku 'kurang senang' dengan perangai mereka. 

Maybe it's sounds too sarcastic but this is my opinion. 

Bukan mahu judge orang suka hati aku tapi sama-samalah perbaiki kesilapan diri. Ya aku tahu tiada manusia sempurna. Semua pernah buat salah. Mungkin akupun salah satu daripadanya. Siapa tahu kan?

Orang yang suka menabur janji manis.
Bagi aku, aku tidak suka orang yang hanya pandai menabur janji manis tetapi tidak pernah akan menunaikannya. Orang yang begini haruslah diberi pengajaran yang sewajarnya agar sedar sebelum lebih ramai lagi yang 'terkena' dengan perbuatan manusia sedemikian rupa. Jujur aku benci perangai tersebut.

Orang yang ingin menjadi hero atau heroin
Hero atau heroin? Heh? Maksud? Haha rilek. Maksud aku dalam keadaan yang amat genting, adalah munculnya seorang hero atau heroin. Kenapa aku cakap begini? Iyalah kalau jadi hero atau heroin pasti nama akan selalu disebut. Memang bagus jadi hero atau heroin tapi alangkah bagusnya kalau buat kerja beramai-ramai. Apalah salahnya bawa orang lain juga kan? kerejasama itukan penting. 

Orang yang hanya tahu komplain
Orang yang hanya tahu komplain kerja orang. Kalau boleh, serahkan ja kerja tu kepada orang yang selalu komplain itulah inilah. Masalahnyakan mungkin orang yang komplain tu fikir kerja tu senang, cuba rasa dahulu apa yang orang tu rasa? Apa yang orang tu alami? Senangkah? 

Orang yang tidak pernah fikirkan perasaan orang lain
Hah orang yang begini ni susah. Fikir apa yang dia buat tu semuanya betul. Tak pernah fikir perasaan orang lain yknow haha. Hebat ah mu ni. Contohnya, 
si A : Ew kau fikir kau tu terer sangatkah? Oh pleaselah!
si B : Hmmmmmmm :'(
See? Kita tak tahukan apa yang dia rasa? Mungkin ada sesetengah orang cakap "ohhh fineeeeeeeee. hahahahaahha" siap ketawa lagi. Siapa tahu dalam hati dia terkesan sampai nak mampus. Hati-hati dengan perkataan kita lepas ni. Risau-risau boleh menyebabkan orang lain terasa dengan kita. 

Orang yang hanya tahu cakap belakang
Aku rasa ramai dalam kalangan kita yang jadi 'backstabber' kan? Biasalah tu, lumrah kehidupan. Tapi, aku memang tidak sangka kalau.............. ah lupakan. Haha.. Kalau boleh kita harus elakkan perkara ini? Kenapa? Kerana perkara ini pasti akan menimbulkan pertengkaran apabila orang yang kita 'backstab' mengetahui kebenarannya. Iyalah siapa yang tak panas kan? 

Jujur kadang-kadang, orang-orang yang di atas tu membuatkan aku sedih, jiwa kacau dan kecewa. Semua orang pun pasti pernah melaluinya. Tapi kenapa harus kita biarkan perkara tersebut menghancurkan diri kita sendiri? Kadang-kadang cara yang paling sesuai adalah dengan mengabaikan semua perkara tersebut. 

well said. This is me right now.

Kbye.


February 04, 2014

UPU oh UPU!

UPU oh UPU!
Hi. Assalamualaikum uols. hihi.

Hari ni i dah isi UPU ohhhh jyeaaaaaahhhhh!

Haaaaaaaaa! Hari ni aku sudahpun selesai isi UPU. Alhamdulillah. Kalau anda tidak tahu atau masih pening-pening lagi tentang apa itu UPU, anda boleh klik SINI and insyaallah membantu. Risau kot-kot ada yang fikir UPU tu kuih ka, mainan ka haha. I memain je ahaks (maaf penggunaan bahasa yang amat bercampur hahahahahaha)

Okay jom mula. Mesti kamu mahu tahu kan apa yang saya isi? Haha. Kalau tak mahu tahu pun diam-diam ja lah. Haha aku dah mula merepek. -,- Haaaaaa kat bawah ni UPU aku yang sudah sah & hantar.


Okay aku akan cerita satu-persatu sebab musabab aku pilih kos-kos tersebut. Tapi sebelum tu, pilihan bidang mengikut keutamaan aku still, pendidikan yang first. hehe

1. Asasi TESL E0150
Apa itu TESL? TESL tu ialah Teaching English as Second Language. Hah? Jadi cikgu? Cikgu jaaaa? What? Rilek bro. Sebenarnya mama aku yang suruh aku jadi cikgu, first tu memanglah aku fikir "hahhh? jadi cikgu ja? hmmmmm" Tapi uols fikirlah panjang-panjang. Jadi cikgulah pekerjaan yang paling sesuai bagi seorang isteri nanti. Wah! Haha. Ya lah. Jadi cikgu ni kita untung. Banyak cuti! Haha! Waktu cuti pun ada gaji tahu. Tapi bukan senang mahu jadi cikgu ni. Apalagi kalau pelajar yang nauzubillah nakal! Lagipun, nanti jadi cikgu ni, ilmu yang kita ajar tu, jadi bekalan kita di akhirat insyaallah.

2. Asasi undang-undang E0600
Aippp! Ambil kos law ye kak zieraa hahahaahahaha nak jadi lawyer ek? Ehem. Actually aku sudah search berhabis-habisan pasal kos law ni. Tapi tapi tapi untuk pengetahuan umum kalau ambil kos law ni tak semestinya jadi peguam tahu! Jadi lecturer pun boleh. Legal advisor punnnnnnnn boleh. Macam-macam lagilah hehe. Tapi aku tidak apply kos Asasi undang-undang E0601 sebab kos tu kalau dapat lepas asasi hanya boleh sambung balik di uitm. Kalau boleh aku mahu sambung ambil degree di UIA insyaallah. Lagipun yang ni kalau dapat memang kena biayai oleh KPTM hihi. Dapat duit poket lagi wuuuuuu. Bolehlah aku jimatkan duit mama bapa aku.

3. Asasi Seni Bina Dan Reka Bentuk Alam Sekitar Y0300
Ini adalah asasi untuk ambil Quantity Surveyor di Uia. Asasi kejap ja setahun atau dua tahun, kalau diploma uitm 3 tahun. Hehe

4. Diploma Ukur Bahan E2330
Haaaaa! Yang ni pula Diploma untuk ambil degree Ukur Bahan. Yang ni kak taya(siapa sekolah di MRSM Koki tahulah tu siapa kak taya hehe) suggestkan kalau mahu ambil QS masuk UiTM. Ya lah ramai juga orang cakap kalau ada diploma dan degree ni bayarannya tinggi sikit wuuuuuhuuuu.. Tapi............. Kos ni di UiTM di Sarawak. Di Perak pun ada tapi biasanya orang Sabah akan dapat di Sarawak. Kalau aku dapat ni kos, aku ambil degree 3 tahun. Lepas tu aku akan apply degree di UK! wuuuuu belajar di overseas. Tapi at the same time apply SPC like kak taya said :)

5. Asasi Undang-undang UIA Y0600
Haaaaaaa! Laaaa ni pilih asasi Uia pula. Kan tak mahu apply Asasi undang-undang UITM E0601. Hahahahahaha. Tapi kalau dapat UIA, arab mesti belajar juga tahu.

6. Asasi Sains E0001
Apaaaaalah aku ni letak asasi sains di bawah. Confirmlah tak dapat. Hahahaha.. Well said, aku tak mahu ambil subjek sains lagi HAHA. Apalah... Nama jaaaaaaaaa budak MRSM tapi.... Hampa deh haha

7. Asasi Farmasi E0060
Hai. Asasi farmasi ni aku pilih sebab dahulu kala aku pernah berfikir hendak menjadi seorang pharmacist. Hadoi tapi chemist macam hmmmmm entahlah haha. Asasi ni ambil dekat UIA.

8. Asasi Kejuruteraan E0400
Nah yang ni lagilah lucu. Apply kos kejuruteraan paling last sekali. So nampak tak permainannya?

And the end. Itulah kelapan-lapan kos yang aku pohon. Apa-apa sahaja yang aku dapat, insyaallah itulah yang terbaik Allah rancangkan untuk aku. Nanti kalau aku sudah bekerja, aku mahu buka bisnes. Contohnya butik pakaian, kedai-kedai ubat ataupun jual barang hello kitty macam kedaikitty.com ni hihi. Ya Allah comelnya! 

Okay itu sahaja untuk kali ini. Hehe. Bye!


February 02, 2014

Birthday shoutout!

Birthday shoutout!
Hi. Assalamualaikum uols. 30 Januari 2014 pun dah berlalu. So..........

I'm officially EIGHTEEN! Yeayyyyy bukan under age sudah -,-

So lepas ni, aku harus jadi lebih matang. Ya lah, umur 18 takkanlah bersikap macam budak 12 tahun zieraa oi! Baiklah, hari ini aku akan kongsikan kepada kamu semua wishes dari kawan-kawan aku. Tapi andai kata ada yang tercicir, sorry k? Hehe. Okay jom mula! But before that, aku akan masukkan gambar random okay? Sorry xikut urutan dari yang awal.


































































And last but not least...................... Guess who? Hahahahahahaha

My parents! Keesokan harinya pagi-pagi lagi masuk bilik cakap happy birthday sayang. Walaupun lebih sehari Hikhik. 


So thank you to all wishes!



Copyright © 2014 Ziera Mustapha✨ , Blogger